Recepten:

Welkom op de receptenpagina van Bourgondisch Maastricht 3

Zoervleis,  Zuurvlees

Ingrediënten 4 personen
  • 750 gram Riblappen (of Sukade dus)
  • 500 milliliter Water
  • 500 milliliter Natuurazijn
  • 6 Middelgrote Uien
  • 4 plakken Ontbijtkoek
  • 3 eetlepels Appelstroop
  • 3 eetlepels Donkere Basterdsuiker
  • 50 gram Roomboter
  • 8 Jeneverbessen
  • 8 Kruidnagels
  • 6 Laurierblaadjes
  • 2 theelepels Speculaaskruiden
  • peper /zout

Waar bij de bereiding van veel stoofpotten het vlees al vrij snel in de pan gaat, wordt het vlees bij Limburgs Zuurvlees eerst gemarineerd in een mengsel van water en azijn, met daarin het een en ander aan specerijen en kruiden. Het zuur in de marinade zorgt er voor dat het vlees al malser wordt.

  • Neem een ruime kom of bak die je af kunt sluiten. Snijdt de riblappen in stukken van 3 cm groot en doe ze in de kom of bak. Voeg hier het water, de natuurazijn, de jeneverbessen, de kruidnagels en de laurierblaadjes aan toe en meng alles goed door elkaar. Het is belangrijk dat de blokjes vlees volldig onder staan. Sluit de kom of bak af en zet in de koeling voor 4 tot 12 uur.
  • Heeft het vlees lang genoeg gemarineerd? Haal het dan uit de koeling en schep het vlees in het vergiet. Gooit het mengsel van water en azijn niet weg, maar haal wel alle jeneverbessen, kruidnagels en laurierblaadjes er uit. Vis deze ook tussen de stukjes vlees vandaan. Bewaar de laurierblaadjes en gooi de overige specerijen weg.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en zet de overige ingrediënten klaar.
  • Voeg daarna de boter toe aan de pan en wacht tot deze heet is.
  • Breng het vlees nu op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout en bak het vlees daarna in 5 minuutjes rondom aan. Schep het vlees vervolgens weer even uit de pan.
  • Bak nu de uien ook aan in de pan, tot ze een beetje zacht beginnen te worden, Dit duurt 5 tot 8 minuutjes.
  • Voeg nu het vlees weer toe, samen met de basterdsuiker en speculaaskruiden. Bak dit een minuutje mee en voeg dan net zoveel van het mengsel van water en azijn toe aan de pan tot het vlees net aan onder staat.
  • Voeg tot slot de appelstroop en de laurierblaadjes toe en roer alles goed door elkaar. Breng het geheel nu rustig aan de kook.
  • Doe de deksel op de pan. Laat het vlees nu 2 uur rustig garen, waarbij je ieder half uur even roert.
  • Brokkel na 2 uur stoven de plakken ontbijtkoek in de pan en roer door het stoofvlees.  Stoof het geheel nu nog 30 minuutjes.
  • Controleer nu of het vocht genoeg is ingedikt en breng het stoofvlees indien nodig verder op smaak met peper en zout. Als het stoofvlees nog niet dik genoeg is kun je het met de deksel van de pan nog een half uurtje laten staan om verder in te dikken.
  • Is het Limburgs Zuurvlees klaar? Serveer het stoofvlees met versgebakken friet en eventueel een salade. Eet smakelijk!

Recept 2

Lorem ipsum…